Una din cele mai ample rețele de distribuție de droguri, la nivel național, coordonată de un cunoscut interlop arădean, cu ramificații în mai multe județe din țară, a fost anihilată de polițiștii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – D.C.C.O. – Serviciul Antidrog și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, au anunțat, joi, reprezentanții celor două instituții.
Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală efectuează, joi, 5 mai, 16 percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unei importante grupări infracționale organizate, specializată în distribuirea de droguri de risc și mare risc, respectiv cannabis, cocaină și MDMA (ecstasy). În filmările făcute publice se vede cum mascații intră în domicilii după ce sparg ușile sau sar gardurile imobilelor unde aveau indicii că se află persoanele vizate.
Potrivit IGPR, drogurile erau comercializate doar unor persoane de încredere, pentru a asigura caracterul conspirat al tranzacțiilor, iar pentru a împiedica descoperirea activității infracționale de către organele de urmărire penală, transporturile de droguri ar fi fost efectuate doar după verificarea, în prealabil, a traseului, locațiilor folosite pentru depozitare și a zonelor unde urmează să aibă loc tranzacțiile.
Gruparea ar fi comercializat aproximativ 200 de grame de cocaină și peste 5.000 de pastile de MDMA, în perioada 30 martie – 7 aprilie 2022, conform oamenilor legii.
La 100 euro, cât este estimat pe piață gramul de cocaină, întreaga cantitate ar avea o valoare de 20.000 de euro. O pastilă de MDMA costă – în funcție de calitate, dar și de zona de „fițe” unde se vinde – între 90 și 160 de lei, deci un total între 450.000 de lei și 800.000 de lei.
La perchezițiile domiciliare efectuate la membrii grupării, au fost descoperite importante cantități de droguri ce erau pregătite pentru distribuție, dar și arme albe.
Șapte persoane, despre care există suspiciunea că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale, urmau să fie conduse la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. și de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, BCCO Pitești, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș”.